wtorek, 12 listopada 2013

Restaurant Day Łódź 16.11.2013 - dzień jednodniowych restauracji

     Najbliższa sobota w Łodzi jak i innych miastach Polski i świata, stać będzie pod znakiem litery R symbolizującej Restaurant Day, czyli cykliczne święto kulinarne, podczas którego, każdy może przez jeden dzień poczuć się jak właściciel prawdziwej restauracji, udostępniając swój lokal i pokazując swoje umiejętności kulinarne innym. Święto przywędrowało do nas i reszty świata ze Skandynawii i przyznać trzeba, że z roku na rok cieszy się ono coraz większą popularnością. Nie ma się czemu dziwić, komuż bowiem nie przypadłaby do gustu idea, by ludzie niekoniecznie związani zawodowo z gastronomią mogli na jeden dzień otworzyć swoją własną restaurację, w której będą sprzedawali przyrządzone przez siebie potrawy?
      Poniżej prezentujemy wszystkie oficjalnie zgłoszone do tej edycji Restaurant Day restauracje, jakie będziecie mogli odwiedzić w tę i tylko tę sobotę w Łodzi. Co ważniejsze, cieszy nas niezmiernie fakt, że swój udział zgłosiło tym razem aż 8 restauracji, co daje naszemu miastu drugie (zaraz po Poznaniu) miejsce w Polsce pod względem ilości lokali czynnych 16 listopada bieżącego roku. A oto lista restauracji wraz z krótkim opisem atrakcji jakie Was w nich czekają:
 Miejska Kuchnia Roślinna - "Zapraszamy do zasmakowania zaskakującej kuchni roślinnej, opartej na naturalnych, lokalnych i sezonowych produktach, w zgodzie z porami roku i szerokością geograficzną. W menu sezonowe warzywa w twórczych aranżacjach oraz zdrowe bezcukrowe desery, w których zakróluje aronia, żurawina i rokitnik! Przyjazna domowa atmosfera jak zwykle gwarantowana!" Miejsce: Próchnika 5/22, więcej informacji na temat restauracji tutaj
 Francja Elegancja - "Francuzi doprowadzili gotowanie do poziomu jednej ze sztuk. Dlatego przez wieki ich dania królowały na dworach Europy. Teraz zakrólują również na naszych stołach. W przygotowanym przez Świetlicę Podwórkową menu znajdą Państwo potrawy rodem z Francji: Krem pomidorowy / Zupa cebulowa Ratatouille / Gęś piernikowa Tarta z łososiem / Tarta z cukinią i suszonymi pomidorami / Muffinki i Muffiny w rozmaitych odsłonach. Bon appetit!" Miejsce: Stefana Jaracza 44/46
 Bar Mleczny w Bibalo"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy." - Anthelme Brillat-Savarin. Oddajemy hołd barom mlecznym, największym, obok designu, osiągnięciom PRL-u. Będzie pysznie jak u babci, zdrowo i bardzo wygodnie! Ukochane potrawy będzie można spożywać w wielkich, wygodnych fotelach, przeglądać gazety wnętrzarskie oraz uzyskać darmowe porady architektów. Na obiad zapraszamy między 13 a 17, potem kawa, herbata, pyszne ciasta i rozmowy o dizajnie." Miejsce: Polskiej Organizacji Wojskowej 25, więcej informacji na temat restauracji tutaj
 Hummus i Wino - "Jemy w Łodzi zaprasza do swojej pierwszej jednodniowej restauracji, którą ulokujemy w wine clubie Klub Wino. Postaramy się przenieść bliskowschodnie smaki na łódzki grunt. Czekał tu będzie na was hummus w kilku smakach podawany z pieczywem, warzywami, świeżymi ziołami i oliwą. Do hummusu napić można się będzie wina, o którego dobór zadba Michał Rutkowski i które tego dnia sprzedawane będzie na kieliszki. Mamy nadzieję, że uda nam się stworzyć pyszną i miłą atmosferę. Przybywajcie!" Miejsce: Kościuszki 32, więcej informacji na temat restauracji tutaj
 P109 Blender - to taka wielka niewiadoma festiwalu, ciężko bowiem stwierdzić czym uraczą Nas gospodarze. Na pewno będzie ciasto dyniowe, reszta dań to niespodzianka :) Miejsce: Piotrkowska 109, więcej informacji na temat lokalu tutaj
 U Stefy & Naturalne Klimaty - "Zeszłe lato upłynęło nam pod znakiem współzawodnictwa na planie Polskiego Turnieju Wypieków, a tej jesieni postanowiliśmy połączyć siły, żeby upiec coś dla Was! Będą ciasta słodkie i słone na mące i jajkach z rodzinnych stron Pani Stefy w przytulnym klimacie pracowni ceramicznej Pana Grzesia! Rozgrzeje Was zupa dyniowa, korzenny grzaniec i ciepło opalanego drewnem pieca kaflowego." Miejsce: Sienkiewicza 79, więcej informacji na temat restauracji tutaj
 Muzyczny Zakątek Smaku - "Muzyczny Zakątek Smaku tym razem chce zaprosić Państwa na rozgrzewające jedzenie inspirowane kuchnią Julii Child, pachnące przyprawami kuchni marokańskiej. Rozkołyszemy dźwiękami skrzypiec i altówki oraz zachwycimy malarstwem Pani Ewy, w Pracowni której będziemy gościć . Naszym mottem będzie marokańskie powiedzenie "Jada się oczami i patrzy ze smakiem". Hodujcie głód. Zapraszamy :)" Miejsce: Przędzalniana 63, więcej informacji na temat lokalu tutaj
 Pociąg do Azji - "Nasz kilkuletni pobyt Chinach był nieustannym festiwalem smaków i ucztą podniebienia. Przywołując te wspomnienia postanowiliśmy w ramach Restaurant Day otworzyć miejsce jakiego brakuje na kulinarnej mapie Łodzi. Łączy nas zamiłowanie do jedzenia i pociąg do kuchni azjatyckiej. Maszynistą naszego pociągu jest Mistrz Kuchni – Tajwańczyk Chang ChihWei. W menu pojawią się głównie dania kuchni tajwańskiej i chińskiej ale nie zabraknie również polskich akcentów - zwłaszcza w dziale słodkości :-)" Miejsce: Kilińskiego 214, więcej informacji o restauracji tutaj
        I to by było na tyle! Nas najbardziej zainteresowały trzy miejsa: Pociąg do Azji, Bar Mleczny w Bibalo i Hummus i Wino. Możliwe, że odwiedzimy również Francję Elegancję i Muzyczny Zakątek Smaku, bo tyle jest tego, że naprawdę ciężko ograniczać :) A Wy, gdzie wybierzecie się podczas tej edycji festiwalu Restaurant Day?


POLUB NAS NA FACEBOOKU: FOOD FETISH PO ŁÓDZKU

Nie posiadam praw autorskich do zamieszczonych w tym poście zdjęć i grafik. Pochodzą one z oficjalnej strony Restaurant Day i stron poszczególnych restauracji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz