piątek, 15 listopada 2013

Przekąski z gąski, czyli nowości w Zaraz Wracam Bistro!

Autorem wpisu jest Magda Bereza      
  
          Jesienno - zimowym biesiadom w gronie przyjaciół idealnie sprzyja nowe, przystawkowe menu, które już od najbliższego poniedziałku swoim klientom zaproponuje Zaraz Wracam Bistro. Pomysł nasunął się w związku z ogólnopolską akcją „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Specjały serwowane będą w ciekawej formie oraz atrakcyjnych cenach. Jako jedni z niewielu, mieliśmy zaszczyt skosztować najnowszych przystawek jeszcze przed ich oficjalną premierą. Przyjrzyjmy się więc wspólnie dziewiczym potrawom:
fot. Magdalena Bereza i Kamila Jaskrowska
Deska serów - sery regionalne, których można skosztować dzięki współpracy Zaraz Wracam ze sklepem Ser Lanselot. Cena - 12zł za porcję.
Carpaccio z gęsiej piersi - delikatne w smaku, kruche mięso marynowane w winie z dodatkiem goździków i rozmarynu podawane z pikanto-słodkim dressingiem z chrzanu i żurawiny. Cena - 11zł za porcję.
fot. Magdalena Bereza i Kamila Jaskrowska
Klasyczny smalec gęsi - podawany z kiszonym ogórkiem i świeżym pieczywkiem w cenie 5zł za porcję
Tarta z musem z gęsich wątróbek - jak wiadomo tarta to popisowe danie Zaraz Wracam. W tym przypadku kruche ciasto przykryto musem z gęsich wątróbek z dodatkiem porto o delikatnym aromacie liści laurowych. Tarta w cenie 8zł za porcję serwowana jest z wyśmienitym sosem smietankowo-chrzanowym.
fot. Magdalena Bereza i Kamila Jaskrowska
Sznytki - czyli małe kanapeczki na kromkach chleba, podawane w zestawie po cztery sztuki z:
- pastą na bazie sera koziego i pieczarek w towarzystwie konfitury cebulowej
- peklowaną piersią z gęsi
- z domowymi powidłami i pikantnym serem korycińskim z dodatkiem świeżego rozmarynu
- z delikatną pastą z gęsich wątróbek z konfiturą borowkową
Do wyboru mix kanapek lub jeden rodzaj, w cenie 8zł za talerz kromek :)
fot. Magdalena Bereza i Kamila Jaskrowska
      Jak na Zaraz Wracam przystało, nie mogło zabraknąć też słodkich niespodzianek. Właściciele przygotowali dwa desery:
Pieczona gruszka z gorgonzolą - gruszka gotowana w winie z kardamonem, zapieczona z gorgonzolą, podawana ze świeżą rukolą. Klasyczne połączenie smaków a zarazem wyśmienite preludium do deseru, w cenie 6zł za porcję
Semifreddo- na przekór zimowej aurze zaserwować będziemy mogli sobie zmrożony deser o świąteczno-korzennym aromacie, podawany z miodem i prażonymi migdałami w cenie 8zł za porcję. Deser ten idealnie komponuje się z aromatycznym espresso, które w menu przystawokowym będzie kosztować jedynie 3 zł.
         Dostępne od poniedziałku nowe przystawkowe menu, gościć będzie w Zaraz Wracam aż do końca zimy. Wyśmienitym dodatkiem do gęsich specjałów może być zaś bałe i czerwone wino (w cenie 5zł za kieliszek) serwowane dzięki współpracy z łódzkim sklepem Klub Wino.
POLUB NAS NA FACEBOOK'U: FOOD FETISH PO ŁÓDZKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz